O nama

O nama

Moje ime je Aladin Kavgić i rođen sam u Tuzli 31.10.1983. godine sa cerebralnom paralizom 90% invaliditet koji je nastao greškom ljekara pri porodu. Po zanimanju sam certifikovani grafički i video dizajner, te uspješno vodim svoj samostalni obrt Dizajn Studio Aladin više od 4 godine. Kao pojedinac uspješno sam odradio projekat pod nazivom “Imaš priču” koji je finansirala EU posredstvom UNDP-a, pomoću kojeg sam snimio dokumentarni film o uspješnim ženama sa invaliditetom u BiH pod nazivom “Sjenke”, koji je premijerno bio prikazan u Briselu, Vašingtonu, Zenici i Tuzli, gdje sam kao ambasador sa jednim takvim filmom predstavio Grad Tuzlu, te Bosnu i Hercegovinu.

Neizmjerno teško mi je bilo dokazati svoju stručnost i sposobnost kod poslodavaca koji isključivo traže podobne a ne sposobne. Radeći za druge poslodavce, nažalost nailazio sam na mnogo diskriminacije u vidu potcjenjivačkog pristupa mojim sposobnostima, kao i iskorištavanja mog invaliditeta. Oslanjajući se na svoje sposobnosti i stečena znanja, dajem otkaz, 2017. godine kod prethodnog poslodavca i osnivam svoj samostalni obrt Dizajn Studio Aladin, koji i danas uspješno posluje i ide ka daljem razvoju i uspjehu, na što sam posebno ponosan.

Upravo zbog ovog mog trnovitog puta koji sam morao sam proći, odlučio sam sa prijateljima i ostalim saradnicima da osnujem organizaciju, koja će pomagati osobama sa invaliditetom da lakše dođu do ispunjenja svojih ciljeva, prije svega do njihovog lakšeg zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja, i to uz edukaciju, usavršavanje i stručno osposobljavanje. 

 

Jedan od glavnih ciljeva će biti da osobe sa invaliditetom osposobimo da mogu da posluju kao freelanceri i poslove obavljaju od kuće uz što manje troškova i fizičkog napora za pokretanje vlastitog biznisa.

Takođe, organizacija će pružati sve potrebne informacije kako bi osobe sa invaliditetom mogle ostvariti svoja prava koja su im zagarantovana zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i ostala prava koja su im zagarantovana zakonom o socijalnoj zaštiti. Mogu s ponosom reći da je organizacija okupila mlade, školovane i stručne ljude, koji su prepoznali plemenit cilj i pozitivnu ideju, te koji će izdvajati svoje vrijeme kako bi se mogle održavati edukacije iz različitih oblasti. Pored mene kao certifikovanog grafičkog i video dizajnera, tu su još i: diplomirani ekonomista – certificirani računovođa, doktor opšte prakse (budući specijalista ortopedije), diplomirani defektolog – logoped, magistar engleskog jezika, diplomirani građevinski inžinjer, profesor Geografije, dva inžinjera medicinske radiologije i apsolvent farmacije. Ovaj tim ljudi će izdvojiti svoje vrijeme i pored svojih privatnih i poslovnih obaveza da napravi jednu dobru priču u BiH u budućnosti kada su u pitanju osobe sa invaliditetom.